Siirry sisältöön
Varsinais-Suomen kylät

Angelniemi Salosta on Varsinais-Suomen vuoden kylä 2023

Varsinais-Suomen Kylät ry valitsee vuosittain yhteistyökumppaneineen maakunnallisen vuoden kylän. Tänä vuonna kisan voittajaksi valittiin Angelniemi Salosta.

Varsinais-Suomen vuoden kylää etsitään joka vuosi vaihtuvalla teemalla. Hyvinvointia kylästä oli vuoden 2023 kisan teema. Teema osui kylätoiminnan ytimeen, sillä hakemukset olivat poikkeuksellisen kovatasoisia ja erot kärkikolmikon välillä olivat todella pieniä.

Angelniemen valtteja olivat vahva yhteisöllisyys eli kylällä on todella monia aktiivisia yhdistyksiä tarjoamassa toimintaa koko ikähaitarille. Kylällä viihdytään, talkoillaan, järjestetään tilaisuuksia ja tapahtumia ja naapuriapukin toimii. Hyvinvointia edistetään lisäksi aktiivisella liikuntatoiminnalla. Kylän sydän on kyläyhdistyksen omistama hieno ja monikäyttöinen Seurojentalo, jossa kokoonnutaan niin yhdistysten kuin seurakunnankin järjestämiin tapahtumiin. Tila toimii myös kyläläisten valvomana nuorisotilana. Lossirantaa on kunnostettu yrityksen ja asukkaiden yhteistyöllä ja meri on muutenkin keskeinen osa kylän imagoa. Noin 400 asukkaan Angelniemellä ollaan ylpeitä omasta kylästä.

Kunniamaininnoista toinen jaetaan Mynämäen Mietoisten kirkonkylälle, jossa on aktiivisesti panostettu erilaisten harrastus- ja liikuntapaikkojen rakentamiseen ja kehittämiseen erityisesti nuorempaa polvea silmällä pitäen. Harrastelijafutiksen tiimoilta järjestetään joka kesä Tavastila Cup. Vanhasta kunnantalosta on puolestaan kehitetty monitoiminen kylätalo Mietola.

Toisen kunniamaininnan saa Naantalin Velkua, jossa kyläläisten voimin ja hyvässä yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa tarjotaan monenlaista hyvinvointia lisäävää toimintaa niin liikunta- kuin kulttuuripuolellekin. Kylällä pidetään vahvasti kiinni saaristolaisesta identiteetistä, johon kasvatetaan jo lapsesta pitäen uudessa hienossa kyläkoulussa. Kylän sisäinen tiedottaminen on myös mallikasta.

Valinnan teki Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoama kuusihenkinen raati, jossa Varsinais-Suomen Kylät ry:tä edustivat pj. Henrik Hausen, kyläasiamies Tauno Linkoranta sekä Maija Mäki, joka edusti myös Talonpoikaiskulttuurisäätiötä. Mukana olivat myös Varsinais-Suomen liitosta Sami Heinonen, Leader-ryhmiä edustanut Haloo Maaseutu –hankkeen tiedottaja Liisa Kallio ja Eero Kaskela POP-pankista.

Varsinais-Suomen vuoden kylä -palkinto jaettiin vuoden 2022 kylällä eli Askaisissa Kurkkumarkkinoiden yhteydessä 12.8.