Siirry sisältöön
Varsinais-Suomen kylät

Avoimet Kylät – Suomen suurin yleisötapahtuma

Avoimet Kylät

Avoimet Kylät -päivää vietetään jälleen 11. kesäkuuta 2022!

Avoimet kylät -päivä järjestetään 11.6.2022 valtakunnallisesti jo kahdeksatta kertaa, Varsinais-Suomessa yhdeksättä. Päivän tavoitteena on lisätä kylätoiminnan tunnettuutta ja esitellä kylien monipuolista toimintaa. Avoimet Kylät -päivä pyritään toteuttamaan tänä vuonna ihan oikeina kylätilaisuuksina, mutta osallistua voi myös verkkosisällöillä.

Avoimet kylät -päivänä kylät avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille omannäköistään ohjelmaa. Ohjelmassa on sekä perinteisiä pihakirppiksiä ja talkoita että paikallisia erikoisuuksiakin, kuten sauna- ja karaokemaratoneja. Avoimet Kylät -päivä käynnistää lomakauden ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kyliin asumisen, yrittämisen ja lomailun paikkoina.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset ja paikalliset yhdistykset ja aktiivit. Vuonna 2022 Avoimet Kylät päivä on samana päivänä Maa- ja kotitalousnaisten järjestämän Impin päivän kanssa.

Somekanavilla käytetään tunnisteita #avoimetkylät #TeeSeKylillä

Tapahtumat kartalle

Vuoden 2022 Avoimet Kylät -kartalle tulee kahdenlaisia tapahtumia:

 1. Tapahtumat, joille merkitään kartalla osoite, ja jonne toivotetaan vierailijat fyysisesti tervetulleiksi paikan päälle. Näitä tapahtumia voi olla esim. markkinat, toritapahtuma, kesäkahvila, opastettu kävelykierros, pyöräilytapahtuma, työpajoja: linnunpönttöjen rakentaminen, räsymattojen kudonta, langan värjäys…, karaoke-, saunamaraton, kirppisralli, vaihtotori, huutokauppa, frisbeegolf-, rantalentopalloturnaus, siivous-, maalaustalkoot, maatalous-, käsityö-, taidenäyttely, kalastus-, suunnistuskilpailu, yhteislaulutilaisuus, lavatanssit, kylätalon, retkikohteen esittely, kävely-/pyöräilytapahtuma. Mitä vain!
 2. Verkkosisällöt, joille ei merkitä kartalle näkyviin osoitetta, sillä kävijät ohjataan verkkosisältöjen pariin linkkien kautta. Verkkosisällöt voivat olla esim. kylävideo (palveluiden esittelyä ja kylän toimintaa), virtuaalinen valokuva-/taidenäyttely, kyläpodcast, striimattu konsertti/näytelmä, haastattelu, tarina tms. tallenteena.

Kylät osallistuvat usein Avoimet Kylät -päivään kyläyhdistyksensä vetovastuulla. Tapahtuman voi kuitenkin järjestää kuka vaan. Ja tietenkin vaikka kaikki kylän asukkaat, yhdistykset ja yritykset yhdessä! Pääasia on, että tapahtuma avaa kylän ovet, kylän tapahtuma ei voi olla esim. yhden yrittäjän avoimet ovet.

Kylästä ei voi olla kartalla useita karttamerkkejä eli erillisiä tapahtumia, sillä läheisillä osoitteilla merkittyjen tapahtumien karttamerkit menevät osin tai täysin päällekkäin, jolloin kävijä ei välttämättä havaitse kaikkia kohteita kartalla. Kootkaa päivän sisällöt yhteen karttamerkkiin ja kertokaa infotekstissä, mitä kaikkea tapahtumanne pitää sisällään ja tarvittaessa ohjatkaa kiinnostunutta lukijaa linkein etsimään lisätietoa vaikkapa kylänne nettisivuilta (saatte samalla sinnekin lisää kävijöitä tutustumaan kyläänne ja muuhunkin toimintaanne!).

Miten mukaan ja millaisella aikataululla?

Maakunnalliset kyläyhdistykset huolehtivat oman alueensa ilmoittautumisista. Ilmoittautumisen yhteydessä teiltä pyydetään tapahtumastanne ainakin seuraavat tiedot: kylä, kunta, tapahtumanne kuvaus, (Google Mapsin tunnistama) osoite, linkit mahdollisiin lisätietoihin. Ilmoittautumiset käynnistyvät Varsinais-Suomessa helmikuussa ja niiden toivotaan saapuvan 15.5. mennessä. Ja maakunnat toimittavat ilmoittautumiset Suomen Kylille toukokuun lopussa. Ensimmäinen vedos tapahtumakartasta julkaistaan kesäkuun alussa. Ilmoittautumisia otetaan kuitenkin vastaan, tehdään lisäyksiä ja korjauksia, hiotaan ja kiillotetaan aina Avoimet Kylät -päivään 11.6. asti.

Koulutuksia ja infoja

Suomen Kylät järjestää tapahtumaan osallistuville tai osallistumista suunnitteleville infoja ja koulutuksia kevään aikana.

2.2. klo 18: Avoimet Kylät -infotilaisuus (tallenne löytyy Suomen Kylien kautta)

2.3. klo 18: tapahtuman markkinointi- ja viestintäkoulutus

6.4. klo 18: Avoimet Kylät –infotilaisuus

2.5. Canva-koulutus

Näistä lisää ilmoittautumisohjeineen sekä Suomen Kylien Facebook-sivuilta https://www.facebook.com/Suomenkylat/events että täältä: https://avoimetkylat.fi/avoimet-kylat-paivan-kevaan-koulutukset-kylille/

Avoimet Kylät -näkyvyys

 • Valtakunnallisesti päivä näkyy erityisesti somekanavissa
 • #hästägit lisäävät näkyvyyttä
 • Suomen Kylät markkinoi tapahtumaviikolla valtakunnallisella radiomainoksella
 • Suomen Kylät lähettää Avoimet Kylät –päivästä mediatiedotteita
 • Kylä voi hyödyntää Avoimet Kylät –päivään osallistumista paikallismediassa
  • Ennakkotiedote kylän osallistumisesta päivään
  • Mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja miten tapahtuu
  • Kutsu ja houkuttele median edustajat tapahtumaan
 • Hyödynnä kylän omat sosiaalisen median kanavat tapahtuman markkinoinnissa
 • Logoa on helppo käyttää hyödyksi
  • Logo löytyy avoimetkylat.fi-sivustolta ja se on vapaasti käytettävissä
  • Ota kuva omalta kylältä ja lisää siihen Avoimet Kylät –logo!

Tapahtumaan voitte ilmoittautua:

Lisätietoja: www.avoimetkylat.fi

Markkinointimateriaalia kylille: www.avoimetkylat.fi/tapahtuma-aineistot/