Siirry sisältöön
Varsinais-Suomen kylät

Sydänpiirin Messiin -hanke

MESSIIN – Maaseudun maallikkoelvytystaidot ja sydäniskurit esiin Varsinais-Suomessa -hanke on alkanut elokuun alussa.

Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa maaseudun väestön avunsaantia sydänpysähdystilanteissa lisää-mällä maaseudun väestön maallikkoelvytystietoutta ja – osaamista sekä vahvistamalla sydäniskureiden käyttöönottoa, määrää ja rekisteröintiä. Tarkoituksena on lisätä maaseudun väestön tietämystä sydäniskureiden olemassaolosta ja sijainnista sekä maallikkoelvytyksen ja sydäniskurin käytön tärkeydestä. Lisäksi tarkoituksena on edistää koordinoitua maallikkosydäniskureiden levittämistä ja kirjaamista julkiseen defi.fi –rekisteriin, sekä aktivoida maaseudun yhdistysten vapaaehtoistoimijoita yhteistyöhön kansalaisten maallikkoelvytystaitojen vahvistamiseen. Yhdistyksissä on myös paras tuntemus alueensa väestöstä ja sen kohtaamispai-koista, joten vapaaehtoistoimijoiden avulla voidaan paikallista väestöä tavoittaa helposti.

Hankkeen tuloksena maaseudun asukkaille ja yhdistyksille on mahdollistunut keino vaikuttaa oman kuntansa turvallisuuteen ja lähiavun saatavuuteen. Maaseudun asukkaiden tieto maallikkoensiavun tärkeydestä ja elvytysosaaminen on lisääntynyt. Myös maallikkokäyttöön tarkoitettujen puoliautomaattisten sydäniskureiden määrä maaseudun kunnissa on lisääntynyt, ne näkyvät julkisessa rekisterissä ja ovat auttajien käytettävissä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat paikallisten sydänyhdistysten lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoito-piirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Varsinais-Suomen Kylät, SPR Varsinais-Suomen piiri ja Lions Piiri 107-A.

Hanketta toteutetaan Varsinais-Suomen Sydänpiirin toiminta alueella Kaarinassa, Kemiönsaaressa, Kusta-vissa, Laitilassa, Liedossa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paimiossa, Paraisilla, Pyhäran-nassa, Raisiossa, Ruskolla, Salossa, Sauvossa, Taivassalossa, Turussa, Uudessakaupungissa, Vehmaalla sekä Punkalaitumella.

Hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen Leader-ryhmistä Varsin Hyvä, Ravakka, I samma båt – samassa ve-neessä, Ykkösakseli sekä Satakunnan Leader -ryhmistä Joutsentenreitti.

Jos Teidän Kyläyhdistyksellä on tulossa tapahtuma tai olette kiinnostuneet järjestämään tapahtuman yhteis-työssä MESSIIN -hankkeen kanssa tai haluatte neuvoa/apua sydäniskurin hankintaan, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Leena Haaristo
0407321523
leena.haaristo@sydan.fi