• AJANKOHTAISTA

 • ARKISTO

 • Toukokuun ajankohtaisia Varsinais-Suomen kylätoiminnassa

  1. Varsinais-Suomen Vuoden kylä 2019 on taas haussa:

  Varsinais-Suomen Kylät ry yhteistyökumppaneineen etsii jälleen uutta Varsinais-Suomen vuoden kylää. Teemana on tänä vuonna ”Omaleimainen kylä”. Etsimme siis kylää, joka tunnistetaan nimenomaan jostain erityispiirteestä. Kylän imagoa on kenties jopa brändätty.

  Keskeisiä kysymyksiä ovat mm.:
  •    tunnetaanko kylä jostain tietystä asiasta: rakennus, luonto tai maisema…?
  •    onko toiminnassa noussut esiin joku selkeä teema, joka tiedetään muuallakin: kulttuuri, matkailu, liikunta, historia, kestävä kehitys, energia…
  •    tunnetaanko kylä jostain tapahtumasta tai palvelusta: juhla tai festari, teatteri, tanssilava, urheilukilpailu, reitistö, tori…?
  •    onko kylälle suunnitelmallisesti kehitetty jonkinlaista imagoa tai brändiä?
  •    onko kylän identiteettiä tuotteistettu: logo, kyltit, some, kyläkirjat…
  •    onko kylä saanut julkisuutta aktiivisesta toiminnastaan?

  Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee kuvailla kylä (asukasmäärä, sijainti, alueen yhdistykset ja muut keskeiset toimijat yms.) sekä kertoa kylän toiminnasta. Kyse on nimenomaan kylien – ei vain kyläyhdistysten – kilpailusta eli kaikkien kylän yhdistysten, seurojen ja järjestöjen toiminta huomioidaan. Kyläkilpailuraati tutustuu hakemusten perusteella muutamiin kyliin sitten paikan päällä.

  Hakemukset lähetetään Varsinais-Suomen kyläasiamiehelle 26.5.2019 mennessä. Mieluiten sähköpostitse: tauno.linkoranta@vskylat.fi, mutta myös postin kautta voi osallistua: Varsinais-Suomen Kylät ry, c/o ProAgria, Artturinkatu 2 A 67, 20200 Turku.

  Varsinais-Suomen vuoden kylä palkitaan 24.8. Salon (Halikon) Märynummella pidettävän maakunnallisen kylätoimintapäivän yhteydessä.

  Lisätietoja antaa kyläasiamies Tauno Linkoranta, 044 303 9990, 044 533 4750, tauno.linkoranta@vskylat.fi.

  ***

  2. Avoimet Kylät -päivä tulee taas 8.6.

  Varsinais-Suomesta on valtakunnalliseen Avoimet Kylään -päivään osallistumassa taas huikeat 50 kylää! Muutamilta kyliltä kaivataan vielä tarkennuksia ohjelmiin ja aikatauluja. Toimitattehan puuttuvat tiedot mahdollisimman pian, sillä maakunnan ohjelmatarjonta julkistetaan 15.5. Kylänne tarkennetut ohjelmat yms. voi lähettää: joonatan.stenwall@vskylat.fi, 040 153 0390.

  Tämän vuoden virallinen Avoimet Kylät -logo on uudistunut. Varsinais-Suomen Kylät toimittaa lisätietoa lähiaikoina päivään osallistuville kylille.

  Päivään liittyen järjestetään muutakin ohjelmaa (ohjelmat löytyvät vskylat.fi -sivuilta).

  A. Kestävä ja kylämatkailu – teoriaa ja käytäntöä -tilaisuus Liedossa 7.-8.6. Järjestäjänä Leader Varsin Hyvä ry.
  B. Pöytyän kyläretki 8.6. Järjestäjänä Leader Jokivarsikumppanit.

  ***

  3. Ilmoita saunasi Suomen kartalle!

  Suomen Kylät ry toimii YLEn yhteistyökumppanina Saunapäivän 27.7. toteuttamisessa. Meillä on nyt parisen viikkoa ennakkoilmoittautumisaikaa kylissä ja kortteleissa maamme upeimpien saunojen avaamiseksi kaikelle kansalle. Lisätietoa liitteen infokirjeessä, huomaa että kampanja on julkinen vasta 17.5. eli tässä vaiheessa tietoa saa levittää vain sähköpostitse jäsenverkostomme sisällä.

  Saunan voi ilmoittaa ennakkoon mukaan alla olevasta linkistä, jolloin se näkyy jo heti 17.5. julkaistavalla saunakartalla. Tapahtuman sivusto päivittyy osoitteeseen: yle.fi/saunapaiva

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeM9Iu9jsQ_lqy3nwK6YqHJCy0SBTnseW3zocdT_J7mdCzsCg/viewform

  Terveisin, Suomen Kylät ry

  ***

  4. Varsinais-Suomen Kylät ry toimii

  A. Varsinais-Suomen Kylät ry uudistaa parhaillaan nettisivujaan ja uudistetut sivut avataan syyskuussa. Jo nyt olemme asteittain siirtyneet käyttämään (muun muassa fb-sivuilla) Suomen Kylät ry:n oranssia logoa, kuten valtaosa muistakin maakunnallisista kyläyhdistyksistä.

  B. Kylän kestävyyspolku -hanke jatkuu edelleen Salossa. Viisi kylää on mukana, mutta mukaan mahtuu vielä. Eli jos kylän resurssien kestävä hyödyntäminen ja tulevaisuus kiinnostavat, ottakaa yhteyttä Taunoon tai Joonataniin!

  C. Kotiseutukompassi -hanke on käynnistynyt vauhdilla ja tuleva kesä liikuttaa hanketta mm. videokuvauksissa pitkin saaristokuntia. Jos hanke kiinnostaa, ottakaa yhteyttä Joonataniin!

  D. Yhdistyksen kevätkokouskin on tulossa toukokuussa. Seuratkaa ilmoittelua!

  ***

  Kevätterveisin Tauno & Joonatan
  Varsinais-Suomen Kylät ry

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *