• AJANKOHTAISTA

 • ARKISTO

 • Virttaa on uusi Varsinais-Suomen vuoden kylä

  VARSINAIS-SUOMEN VUODEN KYLÄKSI VALITTIIN VIRTTAA LOIMAALTA – KUNNIAMAININNAT LOIMAALLE JA SALOON

  Maakunnallinen kylätoiminnan kattojärjestö Varsinais-Suomen Kylät ry valitsee vuosittain maakunnallisen vuoden kylän. Nyt tehty valinta oli järjestyksessään kuudestoista. Vajaan kymmenen ehdokkaan joukosta valinta osui yksimielisesti Virttaan kylään Loimaan Alastarolta. Kunniamaininnat päätettiin antaa Loimaan Metsämaalle ja Salon Perttelin Kurajoelle.

  Vuoden 2017 kylää valittiin nyt satavuotiaan Suomen kunniaksi teemalla ”Tehdään kylä yhdessä”. Haussa oli siis kylä, jossa elinvoimaisuuden takana on monenlaisten tahojen (yhdistykset, yrittäjät, kunta) yhteistyö ja jossa huomioidaan toiminnassa uudet asukkaat ja eri ikäryhmät.

  Varsinais-Suomen vuoden kylä 2017 julkistettiin Varsinais-Suomen kyläpäivän yhteydessä Kemiönsaaren Taalintehtaalla 1.7.

  Palkitut ja perustelut

  Vuoden kyläksi 2017 valittu vajaan 500 asukkaan Virttaa oli jo viime vuonna lähellä voittoa. Kylä tunnetaan yleisesti etenkin Alastaron moottoriradasta ja harjureitistöstään. Kylällä on lisäksi oma kirkko, legendaarinen kyläkauppa ja 140 vuotta täyttänyt toimiva kyläkoulu. Vuoden kylän tekevät kuitenkin kyläläiset, jotka tekevät yhteistyötä niin asukkaina, yrittäjinä kuin yhdistyksinäkin. Kylällä on monenlaista harrastustoimintaa ja myös harrastuspaikkoja: on kerhoja ja tapahtumia, perinnepiiriä, biljardikerhoa, työväentaloa, jääkiekkokaukaloa… vaikka mitä. Kylänraitin yhtenäinen viitoitus kertoo kävijälle, missä ollaan. Kylää markkinoidaan muutenkin esimerkillisesti.

  Ensimmäinen kunniamaininnoista päätettiin antaa Loimaan Metsämaan kylälle. Kylällä asuu noin 700 asukasta, jotka pitkäjänteisellä yhteistyöllä ovat pystyneet turvaamaan maalaiskylälle hyvän palvelutason. Kylältä löytyy oma pankki, laajan palveluvalikoiman kyläkauppa ja muun muun muassa toimiva alakoulu. Etenkin Kyläyhdistys, Metsämaan Urheilijat, Metsämaan Metsästysseura ja VPK ovat mukana monissa yhteistyöhankkeissa. Kylän oma tiedotuslehti Kyläuutiset on hieno paikallisen tiedottamisen väline.

  Toinen kunniamaininnoista jaettiin nyt kannustukseksi tuoreelle kylätoimijalle. Kurajoki on Salon Perttelissä toimiva reilun sadan talouden “kylä, jota oikeastaan ei ole”. Kylältä puuttuu kyläkeskus, mutta tämä ei ole haitannut perinteikästä (per. 1930) Perttelin Pohjoista pienviljelijäyhdistystä, joka on viime vuosina suuntautunut nimenomaan kylätoimintaan. Lukuisista tapahtumista mainittakoon takavuosien Kurarock, pääsiäisvalkeat, Kuumailmapalloilijoiden KummaPallo -tapahtuma, latotanssit ja metsäkirkko. Suomi100 –hengessä kylällä on tänä vuonna joka kuukausi joku tapahtuma. Kylällä on kokoonsa nähden paljon yrityksiä ja yhteistyötä tehdään paljon.

  Valinnat teki Varsinais-Suomen Kylät ry:n kokoama raati, jossa Varsinais-Suomen Kylät ry:tä edustivat kyläasiamies Tauno Linkoranta ja kyläkehittäjä Eija Eloranta. Mukana olivat myös Varsinais-Suomen liitosta saaristo- ja maaseutuasiamies Sami Heinonen, Salon kaupungin kyläasiamies Henrik Hausen, Varsinais-Suomen maaseutuohjelman tiedottaja Anssi Ketonen sekä Eero Kaskela Osuuspankin edustajana.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *