• AJANKOHTAISTA

 • ARKISTO

 • Tiloja, toimintaa ja tulonlähteitä Hämeen kylissä

  Matkun kylällä Forssassa entinen kyläkauppa toimii nykyään aktiivisessa käytössä olevana kylätalona. Tiistaisin tiloissa kokoontuu seurakunnan järjestämä ikänuorten kerho, keskiviikkoisin koululaisten kerho, torstaina tiloissa jumpataan ja perjantaina on nuorten vuoro kokoontua tiloihin. Viikonloppuisin tilaa vuokrataan taas esimerkiksi juhliin. Maanantaisin ja torstaisin talolla tarjoillaan kylälounas, joka kokoaa parhaimmillaan viitisenkymmentä kyläläistä yhteen ruokailun merkeissä. Muina tulonlähteinä kyläyhdistys hyödyntää esimerkiksi metallinkeräystä, adressimyyntiä, myyjäisiä, kirpputoreja ja ravintolapäiviä.

  Matkussa entinen kyläkauppa on kunnostettu kylätaloksi.

  Matkussa entinen kyläkauppa on kunnostettu kylätaloksi.

  Hämeessä toimivan TriPla-hankkeen kautta kylälle on työllistetty kaksi henkilöä. Kyläemäntä vastaa kylälounaista ja kylätalon toiminnoista, talonmies taas tarjoaa kotiapua senioreille sekä huolehtii kylänraitin ja tilojen kunnosta. Lisäksi kesällä kylälle työllistettiin kaksi nuorta: toinen kesäkioskiin ja -kahvilaan, toinen talonmiehen tehtäviin.

  Matkun kyläyhdistys on kunnostanut tiloja Leader-rahoituksella, ja yhteisten tiloja lisäksi talon päädystä löytyy nyt myös vuokravalmis asunto. Työn alla on parhaillaan investointihanke, jolla varastotiloista kunnostetaan omat tilat kylän nuorille. Kaupungin rakennustarkastajan vinkistä kylällä on toteutettu myös kylämaisema-hanketta. Kyläkävelyllä on haettu kunnostuskohteita kylänraitilta ja talojen tarinoita ja tietoja on koottu yhteen. Näin kylään muuttaneetkin ovat saaneet uutta tietoa kotikylästään ja taloistaan.

  Koijärven alueella kyliin on tehty 35 yhtenäistä bussipysäkkiä.

  Koijärven alueella kyliin on tehty 35 yhtenäistä bussipysäkkiä. Kuva: Henrik Hausen.

  Matkun kylä on mukana myös Koijärven alueen kylät ry:ssä. Kylien kattoyhdistys kokoaa yhteen 4 kylää, tavoitteenaan tuoda kylien yhteinen ääni paremmin kuuluviin. Yhteisvoimin kylien alueelle on saatu mm. yhtenäiset tienvarsipysäkit sekä yhteinen kylälehti.  Koijärven alueen kyliin kukin kylä nimeää omasta yhdistyksestään puheenjohtajan ja kaksi muuta edustajaa.

  Tammelassa Teuro-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksestä löytyy tekemisen meininkiä. Vaikka yhdistyksen toiminta-alueelta löytyi jo valmiiksi kyläläisten kokoontumispaikkoina toimivia kylätaloja, päättivät kyläläiset rakentaa monitoimihallin. Tontti vuokrattiin paikallisilta maanomistajilta ja halli valmistui Leader-tuella vuonna 2006. Niin hallin kuntosali, kirjasto, kudontatila, koplaushalli kuin lahtivajakin ovat olleet ahkerassa käytössä. Tiloissa kokoontuu esimerkiksi kerran viikossa miesten oma remonttiryhmä, ”koplauskopla”, joka vetää väkeä kauempaakin. Tilojen vuokraus yrittäjille sekä käyttömaksut takaavat monitoimihallin ylläpidon.

  Monitoimihallin lisäksi Teuron kylältä löytyy siis myös kylätalo, joka alun perin rakennettiin rukoushuoneeksi. Kylätaloa ja sen astiastoa vuokrataan, ja talo toimii perinteiseen tapaan erilaisten kerhojen ja kurssien pitopaikkana. Lisäksi kylätalo toimii palkatun kyläavustajan toimipisteenä.

  Monitoimihallissa kokoontuu miesten oma ompelukerho, koplauskopla.

  Monitoimihallissa kokoontuu miesten oma ompelukerho, koplauskopla.

  Kylätoimintayhdistys pyörittää myös kesäisin lauantaikahviota kylänraitilla, ylläpitää kylän uimarantaa sekä kunnalta vastikkeetta vuokrattua rantamökkiä. Lisäksi vuosittaisiin toimintoihin kuuluvat kesätapahtumat Myyntinäyttely ja Tekniikkapäivät sekä niiden yhteydessä ruokailumahdollisuus. Kylän historiaa taas on koottu sekä kirjoihin että CD-levylle, ja näitä myydään muiden kylätuotteiden ohella. Lisäksi myyntituloja saadaan soppatykin ja teltan vuokrauksesta, päreenteosta, punamultamaalin keitosta ja tienvarsiteikkien teosta. Myypä kylätoimintayhdistys myös peuran- ja hirvennahkoja. Saaren kansanpuiston katokset ja museo urakoitiin kunnalle kyläläisten voimin. Jotta kaikki työt tulevat tehtyä, on kylätoimintayhdistyksessä laadittu vastuunjakotaulukko: yli 60 tehtävälle on kullekin nimetty oma vastuuhenkilönsä, jonka varassa toiminta pyörii.

  Hämeen kyliin järjestettiin retki lokakuun alussa osana Varsinais-Suomen Kylät ry:n ja SataKylät ry:n Omalta kylältä -hanketta ja Hämeen Kylät ry:n Omalta kylältä Hämeessä -hanketta. Retkelle osallistui reilut viisikymmentä kylätoimijaa Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta.

   

   

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  *