• AJANKOHTAISTA

 • ARKISTO

 • Valtakunnallinen Avoimet Kylät -päivä

  Avoimet Kylät juhlisti 100-vuotiasta AK_ÖB_pyöreä_valkoinen_läpinäkyväSuomea 10.6.2017
  -Varsinais-Suomessa ennätysmäärä kyliä mukana

  Sadat kylät ympäri maata juhlistivat 100-vuotiasta Suomea lauantaina 10.6.  Avoimet Kylät – päivänä kukin kylää juhli järjestämällä oman näköistään, kaikille avointa toimintaa. Juhlinnan lisäksi tapahtumalla lisätään kylätoiminnan näkyvyyttä, markkinoidaan kyliä vierailu- ja asuinpaikkana ja madalletaan kynnystä tutustua lähikyliin. Kylien monipuolisten tapahtumien järjestelyistä ja ohjelmista vastasivat tuttuun tapaan kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, yritykset ja toimijat. Avoimet Kylät oli tänä vuonnan osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

  Varsinais-Suomessa mukana oli tänä vuonna yli 50 kylää.
  Tutustu alla kylien ohjelmaan.

  Tapahtumapaikkojen tarkat sijainnit ja yhteystiedot voit tarkistaa tästä Google maps -kartasta.

  Lataa esite (pdf) tästä:
  Avoimet Kylät 2017 Varsinais-Suomessa -esite

  AVOIMET KYLÄT 2017 OHJELMA/ Varsinais-Suomi:

  KEMIÖNSAARI
  Dalsbruk-Taalintehdas: Kesäkauden avajaiset torilla klo 10-15. Dalsbruks byalag rf /Taalintehtaan kyläyhdistys ry
  Strömma-Dahlby: Strömma 1917, kahvila sekä mukavaa yhdessäoloa klo 11-16. Strömma-Dahlbyn kyläyhdistys ry
  Västanfjärd Kalkholmen: Soiva keramiikka-esitys Kalkholmenin uudella esityslavalla yhteistyössä Västanfjärdin koulun kanssa klo 12-13. Västanfjärdin kyläyhdistys/Västanfjärds Byaråd r.f.

  LAITILA
  Kaivola: Lastenkonsertti kesäteatterin näyttämöllä klo 14. Pihakirppiksiä klo 10-14. Kotiseutuyhdistys Suhina.
  Silo: Saunaseuran rantasauna lämpimänä pienen puffetin kera. Kylän kotikirkko avoinna, kotieläinpiha ja kotikirppis klo 13-17. Silon Saunaseura.
  Suontaka: Kirppis- ja rompetori-päivä Suontaan koululla klo 11-13.30. Lapsille talutusratsastusta ponilla. Suontaan kyläyhdistys.
  Untamala: Ventolan Kesäkahvila, Sarkin museo, Pyhän Pietarin kirkko avoinna. Museossa ja kirkossa opas. Untamalan koululla Wanha koulu avoinna; Laitilan eläkeläisopettajien kokomana esillä vanhoja kouluesineitä. Klo 10-14. Unmalan kylä ry

  LOIMAA
  Alastaro: Kesätori; torimyyjiä, musiikkia, kahvia ja pullaa, makkaraa, arpoja ym toritunnelmaa klo 10-13. Alastaron kyläyhdistys ry.
  Haara-Onkijoki: Avoimia pihoja ja pihakirppiksiä klo 11-15 sekä historiateemainen kyläkävely klo 12 kylätalo Kerttulasta alkaen. Haara-Onkijoen kyläyhdistys.
  Kauhanoja: Koululla kahvila sisätiloissa, lapsille tekemistä ja koulun kentällä ilmainen kyläjumppa klo 15-18. Kauhanojan kyläyhdistys.
  Kojonkulma: Huussikirjaston kesän avajaiset ja takakonttikirppis seuraintalo Kojontuvalla klo 12-16. Buffetti. Kojonkulman kyläyhdistys.
  Mellilä: SuomiMusa -päivä Mellilän Ostarilla klo 11-15. Kaksi Kisälliä -levynjulkkarit ja Musavisa. Pihakirppis, paikkavaraukset Ostarille p. 040 4410235. Mellilän kyläyhdistys.
  Metsämaa: Loimaan Soittokunta Lähikaupalla ja kauppias tarjoaa hernekeittoa soppatykistä klo 12 alkaen. Klo 12-15 torimyyntiä ja kirppiksiä Kalliohovilla ja eri puolilla kylää. Metsämaa-suunnistusta klo 13-16. Klo 15 partiolaisten telttasauna ja mahdollisuus uida Koijoessa. Partiolaiset tarjoavat mehua ja nuotiomakkaraa maksua vastaan. Iltakirkko Metsämaan kirkossa klo 17 ja iltakellot klo 18. Kirkko avoinna klo 16. Metsämaan kyläyhdistys.
  Virttaa: Koulun 140-vuotisjuhlanäyttely. Buffetti. Pomppulinna ja Pappa-mopojen kokoontuminen (säävaraus). Tuote-esittelijöitä, Marttojen myyntipöytä ja takakonttikirppis. Koivulan tallin toimintaa. Kylän lasten esitys ja juhlapuhe klo 11 alkaen. Virttaan kirkossa avoimet ovet klo 13-14. Virttaan Biljardikerho esittäytyy klo 14-15. Virttaan seudun kyläyhdistys ry.

  MASKU
  Askainen: Markkinatapahtuma Marskin torilla klo 9-14. Yhdistysten esittelyä, lapsille kasvomaalausta. Ritaripuiston 10-vuotisjuhlat Askaisten kirkossa klo 10 ja varsinainen juhla Ritaripuistossa klo 12. Askaisten kyläyhdistys.
  Lemu: Sauna lämpimänä Kuurnapään rannassa klo 17-20. Tarjolla kahvit ja ohjelmaa kaikenikäisille. Tutustu myös “Lemun vanhat kylät” geokätköihin! Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit, MLL Lemu ja Maskun kunta.
  Seikeläntien varren kylät: Tutustuminen Villilän nähtävyyksiin ja metsäretken päätteeksi makkaran grillausta. Matkaan voi lähteä kävellen, pyöräillen tai autolla. Kokoontuminen klo 12 Sopolantie 75, josta saa reittiohjeet. Lundan kyläyhdistys ry.

  MYNÄMÄKI
  Jokisivu: Keppijumppapiknik Ihalaisten koululla. Jumppa klo 12, piknik klo 13 alkaen. Omat eväät, jumppa kaiken kuntoisille ja -ikäisille, pyörätuolillakin voi osallistua! Lopuksi nautitaan kahvit. Huonolla säällä koulun liikuntasalissa. Jumppakeppi omaksi kaikille +65-vuotiaille osallistujille. Ihalaisten kylätoimikunta.
  Karjalan kirkonkylä: Marttojen keittolounas, Kari ja Maiju Valtasen taidenäyttely klo 11-15 Karjalan maamiesseurantalolla. Osana Mynämäen Kyläluuta-viikonloppua myös kotimuseoita, taidenäyttelyitä ym. avoinna eri puolilla kuntaa.
  Kirkonkylä (Mynämäen keskusta): Keräily- ja sisustustavaran kirpputori lukion pihalla klo 17-19. Buffetti: ohrankryynivelliä ja kahvia. Osana Mynämäen Kyläluuta– viikonloppua myös kotimuseoita, taidenäyttelyitä ym. avoinna eri puolilla kuntaa.
  Laajoki: Kansallispukuja kautta aikojen -näyttely Laajoen urheilutalolla klo 11-15. Vihtorin tupa -museossa Koulukäsitöitä-näyttely ja työnäytöksiä. Osana Mynämäen Kyläluuta-viikonloppua myös kotimuseoita, taidenäyttelyitä ym. avoinna eri puolilla kuntaa.
  Mietoinen: Suomi 100-näyttely Tavastilan kotiseutumuseolla klo 11-15. Osana Mynämäen Kyläluuta-viikonloppua myös kotimuseoita, taidenäyttelyitä ym. avoinna eri puolilla kuntaa.
  Tarvainen: Tarvaisten kesäjuhlat koululla klo 18-02. Juhlapuhe, mieskuoro esiintyy, näytelmä, Lelut 100 vuoden ajalta -näyttely, lapsille pomppulinna, poniratsastusta ja muuta ohjelmaa. Buffetti. Arpajaiset. Tanssit. Tarvaisten Seudun Kylät ry.

  NAANTALI
  Velkua: Klo 11-13 yhdessäoloa, musiikkia ja perinnekäsitöitä kaikenikäisille. Klo 11-14 Nyt nappaa! Ongintaa laiturita Teersalon rannassa. Onget ja syötit järjestäjältä. Klo 11-14 Velkuan Marttojen Pop up -kahvila. Klo 14 ohjattu luontopolku-retki, kesto 2-3 h. Lähtö Kummelilta, retkellä kahvitarjoilu. Klo 18 hyvän fiiliksen ulkolentopalloa Teersalon kentällä. Virvokkeita tarjolla, säävvaraus. Velkuan saaristolaisyhdistys ry, Pro Sinervo ry, Velkuan Martat ja Velkuan kalastajaseura ry.
  Röölä: Silli ja Uussi peruni -tapahtuma Röölän satamassa klo 10-16. Jaetaan lautasellinen silli ja uusia perunoita niin kauan kuin annoksia riittää. Paikalla myös kädentaitomyyjiä ym. Röölän kylätoimikunta.

  PAIMIO
  Ruokolinna-Korvenala: Kirppisralli klo 10-16. Myyntipihoja lähes kolmekymmentä! Perinteisten kirppistavaroiden lisäksi tarjolla on käsitöitä, leivonnaisia ja taimia. Monenmoista varaosaa ja tarviketta. Myös lampaita ja kanoja, sekä poniratsastusta ja kepparirata. Matkanvarrelta löytyy myös hernekeittoa, kahvia, jäätelöä, leivonnaisia ja muuta syötävää. Lähtö Alvar Aallon suunnitteleman Paimion sairaalan liepeiltä, myös Salosta päin on opastusta. Lenkin pituus on 11 kilometriä ja karttoja on saatavilla lähtöpaikoista. Kolme lähtöpaikkaa ja reitin voi kiertää kävellen, pyörällä tai autolla. Ruokolinnan-Korvenalan kylätoimikunta

  PARAINEN
  Keistiö (Iniö): Dagens program vid skolan: Fordonsutställning, bl.a. bybornas flakmopeder. Skolmuseet är öppet. Kaffeservering. Byvägen har fått nya infoskyltar. Vindmöllan på Midsommarberget förevisas. Ami säljer sommarblommor. Kl 13-16. Päivän ohjelma koululla: Ajoneuvonäyttely, mm. kyläläisten lavamopot. Koulumuseo auki. Kahvitarjoilu. Kylällä: Kyläreitillä uudet infokyltit. Juhannuskallion tuulimyllyn esittely. Klo 13-16. Ami myy kesäkukkasia. Keistiö byalag r.f.

  PÖYTYÄ
  Haveri: Vesimylly pyörii Koskelankoskella klo 12-14. Haverin kyläyhdistys.
  Mustanoja: Hanurijumppa Mustanojan koululla klo 11-12. Koko perheen illallinen Mustanojan taivaan alla. Pitkä illallispöytä katettu valkoisin liinoin, ympäristö koristeltu tunnelmaan sopivaksi ja taustalla soi elävä musiikki. Pakkaa mukaan ruuat, juomat ja ruokailuvälineet. Ilmoita illalliselle osallistumisesi 25.5 mennessä:  mustanojankylayhdistys(at)gmail.com. Paikkoja rajoitetusti. Mustanojan kyläyhdistys.
  Narvintienoo: Yläneenjokitietoutta, ohjattu luontopolkukävely ja suppailua Yläneenjoen suulla klo 13-15.30. Narvintienoon ranta-asukasyhdistys ja Pyhäjärvi-instituutti.
  Tourula-Keihäskoski: Paimenenmäessä keittolounas klo 11-14. Tarjolla jauheliha/kasviskeitto ja leipä, sekä kahvi ja munkki 7 €. Voit osallistua myös pieneen kilpailuun. Kylän vierailukohteina auki Kajanderin kuivuri. Peruskorjattu viljakuivaamo 470 hl, hakelämmityksellä uuni 800 kW. Esittelijä paikalla klo 10 – 12. Tourulan historiaa Kontulaisella klo 11-13. Kartonontyöväen tiloja alkuperäisine tapetteineen ja huonekaluineen ym. kiinnostavaa. Tourulan historiaa Oleniuksella klo 13 – 15. Entisen kartanon paja ja muuta kiehtovaa. Upea koskimaisema, hieno jokivarsi. Esillä myös vanhoja valokuvia. Tuija Olenius paikalla esittelemässä, p. 040 568 9340. Kahvitarjoilu. Tourula-Keihäskosken kyläyhdistys ry.
  Yläneen kirkonkylä: Yläneenjokitietoutta ja suppailua joella, kunnan laiturissa klo 11-13. Pyhäjärvi-instituutti.

  RUSKO
  Lavamäki: Lavamäen kylätalolla vanhojen masiinoiden näyttely ja kirpputori klo 11-16. Näytteillä vanhoja traktoreita, auto, moottoripyöriä. Ohessa kylätaloon tutustumista. Buffetissa makkaraa, lettuja, kahvia ym. Lavamäen kyläyhdistys ry.

  SALO
  Angelniemi: Paikallisten yhdistysten yhteinen tapahtuma Kokkilan rannassa klo 10-14. Myyntipöytiä ja toiminnan esittelyä. Lapsille leikkejä. Angelniemen kyläyhdistys ry
  Förby: Avoimet ovet, taidenäyttely ja kahvila Förbyn seuratalolla klo 14-17.  Förbyn nuorisoseura – Förby ungdomsförening r.f.
  Hajala: Hajalan kylä on avoinna kello 11-15! Kerholassa kahvila & keittolounas kello 11-14, järjestäjänä Hajalan Martat. Hajalan liikkuva koulu: tarinaa siitä, mitä tarkoittaa liikkuva koulu. Tonttiesittely kartalla. Koko perheen maastopyöräretki starttaa kello 11:30 (säävaraus). Ohjeistusta geokätköilyn alkuun. Läheisessä leikkipuistossa puistotreffit, järjestäjänä Hajalan MLL (säävaraus). Avoimet ovet kello 11-15: Hajalan entinen rautatieasema (nykyisin yksityisasuntona). Puistossa ulkoilmashindoa kello 11-11:45 (sää varaus). Entinen Ruskan kansakoulu, Hajalan tie 125-1 (nykyisin yksityisasuntona). Hajalalaisten yritysten esittelyä. Myllytyryllä kuntopiiriohjeistus itsenäiseen liikkumiseen. Vanhan osuuskaupan kirppis auki. Päivän aikana voit kerätä leimapassiin merkintöjä eri kohteista ja osallistua arvontaan, jonka voittajia Hanhivaaran liikuntakeskus liikuttaa tapahtuman jälkeen! Hajalan kyläyhdistys yhteistyökumppaneineen.
  Kettula: Maalaistunnelmaa, kahvila, kenttäpelejä ja kirpputori (varaus etukäteen p. 040 537 2565 tai helena.aaltonen55 (at) gmail.com) Kettulan pirtillä. Lapsille lyhyt, viitoitettu luontopolku. Klo 10-14. Kettulan pienviljelijäyhdistys.
  Kiskon kirkonkylä, Haapaniemi & Kajala: Uudessa Järvelän kylätalossa tupaantuliaiset, kahvila ja sauna lämmin klo 10-15. Mukana kylätalolla Kalliolan tila, Puutarha Siimes ja Kisko-Seura. Myös Kiskon kirkonkylän kotiseutumuseo avoinna. Kiskon Kihakka kyläyhdistys ry.
  Kurajoki: Hyväntekeväisyyshuutokauppa ja kahvio Vesalaisen makasiinilla klo 12-15. Perttelin Pohjoinen Pienviljelijäyhdistys.
  Kuusjoki: Viljamakasiinin museon ja kahvilan kesäkauden avajaiset klo 12-15. Viljamakasiinissa avataan nukkekoti- ja lelunäyttely. Pyöräilyreitti ja lapsille vanhoja pihaleikkejä. Kuusjokiseura / Viljamakasiini toimikunta
  Märynummi: Uuden frisbeegolfradan avajaiset klo 14 ja Siisti biitsi -siivoustalkoot Märynummen maauimalan ympäristössä. Märynummen kyläyhdistys ry.
  Niksaari: Tutustuminen Armonlaakson historialliseen kalastajakylään, joka toimii matkailukeskuksena. Klo 12-14.30.  Armonlaakson kalastajakylä.
  Nurkkila-Ylönkylä: Poniratsastusta, ohjattua jumppaa, kisoja ja kirpputori Nurkkilan koululla. Kahvilasta soppaa, suolaisia ja makeita leivonnaisia, ulkona makkaraa ja vohveleita. Klo 11-17. Nurkkila-Ylönkylän kyläyhdistys ja Nurkkilan koulu.
  Perniön Asemanseutu: Tarjolla thaimaalaista ruokaa ja ohjelmaa Perniön aseman työväentalolla klo 10-14. Perniön Asemaseudun kyläyhdistys ry.
  Perniön kirkonkylä: Toritapahtuma klo 9-13. Haitarimusiikkia Marjo Korpelan esittämänä 9-11 ja 12-13 – lupa tanssia!! Jumppaa Tiia Fageströmin vetämänä kello 11.00, jumppaajien kesken arvotaan lahjakortti (60€) Tiian jumppaan! Vohveleita, makkaraa, kaffeflikat pannu kuumana. Torimyyjiä paikalla! Kepparikisat kello 12, ilmoittaudu paikan päällä hyvissä ajoin ennen kisaa. Perniön kirkonkyläyhdistys.
  Perniön Ylikulma: Taidekahvila Ylikulman Yhteistalolla klo 10-16. Paikallisten taiteilijoiden ja Ylikulmalta kotoisin olevien taiteilijoiden töitä. Lapsille omaa ohjelmaa. Avoimet ovet myös Ylikulman rukoushuoneella. Perniön Ylikulman kyläyhdistys ry.
  Petun saari: Tutustuminen Petun kartanoon klo 12-14.30. Kartanon vaiheiden esittely klo 13 ja 14. Särkisalon saaristomatkailukohteiden esittelyä Petun kartanon pihapiirissä. Petun lossi kulkee tauotta klo 11.30-15. Särkisalo-Finby pitäjäyhdistys SärFin.
  Suomusjärvi: Ohjelmaa kotiseutumuseolla klo 14-16. Museon esittelyä ja tutustumista Kekkosentiehen. Suomusjärvi-seura.
  Teijon alue: Kyläyhdistyksen toimesta auki Teijon kirkko, kyläsauna ja Teijon kyläkoulu klo 11-15. Kirjakkalan, Mutaisen, Teijon ja Mathildedalin kylien yrittäjät toimivat omien ilmoitustensa tai aukioloaikojensa mukaan. Teijon alueen kyläyhdistys ry.
  Tieksmäki-Metola: Kesän avaus Lainerannassa klo 15-18. Saunotaan, uidaan, paistetaan makkaraa ja lettuja ja kahvitellaan. Tieksmäki-Metola kyläyhdistys ry.
  Tuohittu: Kylätalon oma ravintolapäivä klo 11.30-15, tarjolla perinteikkäitä suomalaisia ruokia sekä kyläyhdistyksen omia herkkuja Tuohikodossa. Kyläyhdistyksen toiminnan esittelyä. Tuohitun kyläyhdistys ry.
  Vaskio: Kylän toimintaa esillä seurakuntakodilla, kylän yksityisellä kirkolla ja koululla klo 9-17. Poniajelua ja askartelua lapsille. Tarjolla maittava lounas klo 11-14 ja kahvia. Waskio-seura ja muut yhdistykset.
  Wartsala: Kylän kohtaamispaikassa, työväentalolla, kirppis, valokuvanäyttely ja poniratsastusa klo 12-14.30. Wartsalan kyläyhdistys ry.

  SOMERO
  Kaskisto: Kesäkahvila, kirpputori, perennoiden vaihtotori, nuorten esittämää musiikkia ja Loimi-Hämeen jätehuollon jäteinfoa klo 10-15. Kaskiston kyläyhdistys.

  UUSIKAUPUNKI
  Pyhämaa:
  Frisbee golf -kisat uudella radalla klo 11-14. Pyhämaan Matkailuyhdistys ry ja Pyhämaan Pyry ry.

  ***

  Lisätiedot:
  Eija Eloranta
  Varsinais-Suomen Kylät ry
  eija.eloranta@vskylat.fi, puh. 044-972 6146

  ***

  Vierailimme Salon seudun vuoden 2015 Avoimet kylät -päivillä kuvaamassa päivien tunnelmia – Millaista ohjelmaa ja mitä Avoimet Kylät -päivä kävijöilleen ja järjestäjille voi tarjota? Tutustu ja katso!